منطقه آزاد چیست ؟
بنابه تعاریف بین المللی منطقه آزاد محدوده حراست شده بندری و غیر بندری است که از شمول برخی از مقررات جاری کشور متبوع خارج بوده و با بهره گیری از مزایایی نظیر معافیتهای مالیاتی ، بخشودگی سود و عوارض گمرکی ، عدم وجود تشریفات زاید ارزی ، اداری و مقررات دست و پاگیر و همچنین سهولت و تسریع در فرآیندهای صادرات و واردات با جذب سرمایه گذاری خارجی و انتقال فناوری به توسعه سرزمین اصلی کمک می نماید. منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی اهدافی نظیر: « عمران و آبادانی و ارائه خدمات عمومی ـ رشد و توسعه اقتصاد ـ جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی ـ ایجاد اشتغال سالم و مولد ـ تنظیم بازارکار وکالا ، تشویق تولید و صادرات کالا ـ ورود و حضورفعال در بازارهای منطقه ای و جهانی ـ جذب فناوریهای جدید وانتقال علم و دانش فنی به عوامل تولید داخلی همسو با توسعه علمی و فناوری جهان ـ تسریع در فرایندهای تجاری ، اقتصادی و فناوری (کاتالیزور) با ایجاد بستر مناسب جهت انجام آزمایشی طرح ها و تعمیم آن به سرتاسر کشور » که رسالت تعامل فعال با جهان ؛ منطبق با سند چشم انداز بیست ساله کشور را دنبال می نماید .
تاریخچه منطقه آزاد انزلی
بر اثر تحولات صورت گرفته پس از فروپاشی شوروی و در پی تغییر و تحولات ساختاری روابط بینالملل منطقهء قفقاز و کشورهای حاشیهء دریای خزر در معادلات منطقهای و جهانی اهمیت یافتند; امری که با دوران پس از جنگ تحمیلی در ایران و آغاز عصر سازندگی کشور همزمان گردید ; عصری که ایران بهدنبال ورود به اقتصاد جهانی و اخذ سرمایه و به تبع آن دانش و تکنولوژی جدید بود هدفی که دولت وقت با ایجاد مناطق آزاد کشور در پی تحقق آن بود. در پی سفر ریاست جمهوری وقت به شهرستان انزلی و با توجه به خواست همگانی و براساس مصوبه هیأت دولت در سال 75 منطقه ویژه اقتصادی بندرانزلی در دو بخش جداگانه تعیین گردید و در سال 82 منطقه ویژه اقتصادی انزلی به منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی بدل شده و در سال 83 نیز اساسنامه سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی مورد تصویب هیأت وزیران قرار گرفت و محدوده منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی در سال 84 از طرف هیأت وزیران تعیین و ابلاغ شد که بر اساس آن منطقه آزاد انزلی در سه بخش و محدوده مجزای بندری؛ اداره کل بنادر و کشتیرانی استان ، شهرک صنعتی انزلی و محدوده منطقه ویژه اقتصادی سابق انزلی با مساحت 3200 هکتار خشکی و تا عمق 2 کیلومتر از دریا در طول 20 کیلومتر از حاشیه دریای خزر را شامل می شود .
روند شروع فعالیت
پس از استقرار هیات مدیرهء جدید، سازمان منطقهء آزاد انزلی در محدودهء منطقهء سرعت پیگیری و اجرای پروژههای عمرانی محدودهء منطقه افزایش یافته و سازمان منطقهء آزاد تجاری صنعتی انزلی نسبت به تنظیم چارت سازمانی و پرسنل مدیریتی و کارشناسی اقدامات گستردهای صورت داده است.
با استقرار رئیس و اعضای هیات مدیره در فاز تجارت سازمان و انتقال بخش اداری در داخل محدوده میزان فعالیت و عملکرد تصمیمگیری و تصمیمسازی این سازمان تسریع پیداه کرده ، امری که در تسریع روند پیشرفت برنامههای و اهداف عالیه سازمان منطقهء آزاد انزلی نقش به سزایی داشته و خواهد داشت.
در طول چند ساله گذشته میزان تعامل و همکاری سازمان منطقهء آزاد تجاری- صنعتی انزلی با سازمانها و ادارات و نهادهای دولتی و غیردولتی استان گیلان و کشور افزایش چشمگیری داشته به حدی که سازمان منطقهء آزاد تجاری- صنعتی انزلی به عنوان عضوی فعال از بدنهء مدیریتی استان گیلان و کشور به ایفای نقش میپردازد.
با اجرای قوانین و مقررات مناطق آزاد تجاری- صنعتی کشور در محدودهء منطقهء آزاد انزلی و باگسترش میزان همکاری و تعاملات دیگر ادارات و نهادهای استان با این سازمان میتوان به توسعهء همهجانبهء منطقه امیدوار بود، علاوه بر این پس از اتصال بندر انزلی به راهآهن سراسری و آستارا و همچنین بهرهبرداری از بزرگراه قزوین- رشت- انزلی شاهد وقوع انقلابی در صنعت حملونقل (به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه) و ترانزیت کالا و مسافر در منطقه خواهیم بود.با توجه به پتانسیلهای فوق و پس از اتمام پروژههای زیرساختی محدودهء منطقهء آزاد انزلی شاهد دوران طلایی در صنعت، تجارت و گردشگری و ... منطقه و کشور خواهیم بود چراکه این منطقه حلقهء اتصال اقتصاد ملی به اقتصاد و تجارت جهانی است.
افزایش محدوده منطقه آزاد انزلی در اردیبهشت ماه 1393
با پیگیریهای صورت گرفته از سوی سازمان منطقه آزاد انزلی؛ بنا بر تصویب نامه وزیران عضو شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی که به تأیید ریاست محترم جمهور رسید بنا بر پیشنهاد دبیرخانه شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی و به استناد ماده واحده قانون ایجاد مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی آبادان و خرمشهر، جلفا و بندرانزلی ـ مصوب 1382ـ و با رعایت تصویبنامه شماره 113200/ت49516هـ مورخ 5/6/1392 محدوده منطقه آزاد انزلی گسترش یافت:
1ـ محدودهای به مساحت (6489) هکتار مشتمل بر محدودههای زیر به شرح نقشه پیوست که تأییدشده به مهر دفتر هیأت دولت است، به محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی الحاق میشود:
الف ـ محدودهای به مساحت (5578) هکتار از شمال به طول (21905) متر به دریا، از جنوب به طول (29052) متر به اراضی محدوده شهرستان رشت، از غرب به طول (3350) متـر به مـحدوده فـعلی منطقه آزاد تـجاری ـ صنعتی انزلی و از شـرق بـه طول (6181) متر به رودخانه سفیدرود واقع در شرق محدوده فعلی منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی.
ب ـ محدودهای به مساحت (408) هکتار از شمال به طول (5707) متر به دریا، از جنوب به طول (1150) متر به اراضی روستای طالبآباد شهرستان بندرانزلی، از شرق به طول (546) متر به محدوده فعلی منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی و از غرب به طول (1386) متر به کانال طالبآباد انزلی.
ج ـ جمع مساحت افزایش داده شده در جنوب منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی بابت اصلاح محدوده مصوب فعلی جنوباً به کنار گذر امامزاده هاشم به انزلی به مساحت (280) هکتار و مساحت دریایی به عمق (2) کیلومتر از محدوده فعلی منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی در محل روستای چپرپرد تا رودخانه سفیدرود.
2ـ سازمان منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی انزلی موظف به تهیه طرح جامع محدوده یادشده با در نظر گرفتن گرایشهای غالب منطقه و ارایه آن به دبیرخانه شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی میباشد.
3ـ سازمان مذکور موظف به رعایت الزامات زیست محیطی در محدوده یادشده میباشد.
درنتیجه محدوده منطقه آزاد انزلی از 3200 هکتار به بیش از 9400 هکتار افزایش یافت.
اصلاح محدوده منطقه آزاد انزلی در مرداد 1396
هیات وزیران در جلسه 21/3/1396 به پیشنهاد شماره 551/10/962 مورخ 24/2/1396 دبیرخانه شورای عالی مناطق آزد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی و به استناد ماده واحده قانون ایجاد مناطق آزاد تجاری –صنعتی آبادان ، خرمشهر ، جلفا و بندر انزلی مصوب 1382 تصویب کرد :
1- محدوه منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی به مساحت (8609) هکتار مشتمل بر محدوده های زیر به شرح نقشه پیوست که تایید شده به مهر هیات دولت است اصلاح می شود:
الف- شمالا بطول (33) کیلومتر متصل به دریای خزر
ب: غربا بطول(5/1) کیلومتر متصل به کانال طالب آباد .
پ : جنوبا بطول (44) کیلومتر متصل به گذرگاه امام زاده هاشم به انزلی و عوارض طبیعی و مصنوع واقع در جنوب محدوده.
ث- شرقا بطول (4) کیلومتر متصل به رودخانه سفید رود و پارک ملی بوجاق .
2- سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی موظف است طرج جامعه محدوده یاد شده را با در نظر گرفتن گرایشهای غالب منطقه با رعایت قوانین و مقررات مربوط به دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ارائه کند.
3- سازمان مذکور موظف به رعایت الزامات زیست محیطی و حفظ کاربری اراضی کشاورزی بویژه اراضی شالیکاری در محدوده منطقه یاد شده می باشد.
در نتیجه محدوده سازمان از (9400) هکتار به (8609) هکتار کاهش پیدا کرد .
نقشه محدوده منطقه پس از اصلاحات در مرداد 1396

منطقه آزاد انزلی و محدوده آن در ابتدای تاسیس
منطقه آزاد تجاری - صنعتی انزلی به موجب ماده واحده قانون ایجاد مناطق آزاد تجاری – صنعتی آبادان و خرمشهر ، جلفا و بندر انزلی ( مصوب 23/6/1382 مجلس ) که اشعار می دارد " محدوده ای از منطقه شهرستانهای آبادان و خرمشهر و محدوده ای از شهرستانهای جلفا و بندر انزلی که هیات وزیران تعیین می کند به عنوان مناطق آزاد تجاری – صنعتی شناخته می شود . که این مناطق در کلیه امور بر اساس قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری – صنعتی مصوب 7/6/1372 و اصلاحات بعدی آن اداره خواهند شد " ایجاد گردید .
اساسنامه سازمان در مورخ 4/5/1383 به تایید هیات محترم دولت رسیده و نقشه محدوده در تاریخ 8/3/1384 ابلاغ گردیده است . بنابراین سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی سازمانی نوپاست که عملاً از اواخر سال 84 فعالیتهای خورا بر اساس این قانون شروع کرده است . منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی اهدافی همچون ، عمران و آبادانی و ارایه خدمات عمومی ، رشد و توسعه اقتصادی ، جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی ، ایجاد اشتغال سالم و مولد ، تنظیم بازار کار و کالا ، تشویق تولید و صادرات کالا ، ورود و حضور فعال در بازارهای منطقه ای و جهانی ، جذب فناوریهای جدید و انتقال علم و دانش فنی به عوامل تولید داخلی همسو با توسعه علمی و فناوری جهان ، تسریع در فرآیندهای تجاری و اقتصادی و فناوری را با ایجاد بستر مناسب جهت انجام آزمایشی طرحها و تعمیم آن به سراسر کشور که رسالت تعامل فعال با جهان ، منطبق با اسناد چشم انداز بیست ساله کشور را دنبال می کند .
این منطقه شامل محدوده ای از شهرستان انزلی به مساحت تقریبی 3200 هکتار خشکی و تا عمق دو کیلومتر از آبهای ساحلی محدوده می شد . محدوده منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی ( به غیر از محدوده بندری ) از غرب به اراضی نیروی دریایی و محدوده روستای طالب آباد و از سوی شرق به روستای چپرپرد پایین منتهی می شود .
که در سه محدوده جدا از هم به شرح ذیل در نظر گرفته شده است که هر یک پتانسیل خاص خود را دارند . این سه محدوده عبارتند از : - ناحیه گلشن و فاز تجارت به مساحت 2091 هکتار که شامل اراضی مناسب طبیعی ، با تراکم جمعیت پایین و مناطق مسکونی ، کمترین مقدار زمین جهت شالی کاری ، دسترسی به سواحل مناسب و وجود اماکن و تاسیسات تفریحی و توریستی منطقه
- شهرک صنعتی حسن رود و ناحیه اطراف آن به مساحت 946 هکتار که شامل شهرک صنعتی ، اراضی منابع ملی و مجاور تالاب می باشد .
- محدوده بندری منطقه آزاد انزلی به مساحت 106 هکتار ، که این امر مطلوبیت وجاذبه های منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی را برای ارائه تسهیلات در زمینه تخلیه و بارگیری و سایر امور ، ارتقا داده است .
انزلی با دارا بودن قدمتی دیرینه و منحصر بفرد یکی از مناطق فعال دربین کشورهای حاشیه دریای خزر و بزرگترین بندر حاشیه شمالی کشور می باشد که علاوه بر داشتن جاذبه های گردشگری بدلیل واقع شدن در مسیر ارتباطی اروپا - اسیا از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است با عنایت به سرمایه گذاریهای بعمل آمده در زمینه ایجاد زیر ساختهای مناسب، وجود انبارهای چندمنظوره و ترمینالهای متنوع و خرید مدرن ترین تجهیزات تخلیه و بارگیری به عنوان اولین منطقه مجهز به سیستم ترافیک دریایی این بندر را از بنادر موجود در سطح کشور و منطقه متمایز نموده است
بندرانزلی با استفاده از فناوری اطلاعات تمام تشریفات بندری و گمرکی را از طریق شبکه رایانه ای مشترک بندر و گمرک به صورت مکانیزه انجام می دهد و زیرساختهای لازم را جهت تحقق سیاست داد و ستد الکترونیکی فراهم نموده و همواره در این خصوص جزء بنادر پیشرو کشور محسوب میشود
مزیتهای قانونی منطقه آزاد انزلی
آزادی کامل ورود و خروج سرمایه .
آزادی مشارکت سرمایه گذاری خارجی تا سقف 100 درصد .
تضمین کامل سرمایه های خارجی و سود حاصل از آنها .
معافیت مالیاتی 15 ساله که تا 20 سال افزایش پیدا نموده است .
معافیت از پرداخت هرگونه حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای واردات مواد اولیه ، ماشین آلات و قطعات یدکی جهت تولید کنندگان منطقه .
معافیت گمرکی برای ورود کالاهای ساخته شده در منطقه آزاد به داخل کشور به میزان ارزش افزوده .
امکان ترانزیت و صدور مجدد کالا بدون محدودیت .
امکان مشارکت سرمایه گذاری داخلی و خارجی .
معافیت گمرکی برای ورود کالاهای ساخته شده در منطقه به داخل کشور .
امکان ورود کالا بدون پرداخت عوارض گمرکی و سود بازرگانی منطقه .
امکان ورود اتباع خارجی از طریق مبادی ورودی و خروجی مجاز مناطق ،بدون نیاز به صدور روادید قبلی .
فروش و اجاره زمین به سرمایه گذاران داخلی و اجاره زمین به سرمایه گذاران خارجی .
حاکم بودن مقررات خاص اشتغال در مناطق
سایر ویژگیهای منطقه آزاد انزلی
به غیر از مزایای قانونی یاد شده ، منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی دارای ویژگیها و مزایای بیشمار دیگری نیز می باشد که از چند منظر می توان بیان نمود :
الف ) جغرافیایی
ب ) اقتصادی
ج ) عمرانی و زیرساختی
د ) دانش و فناوری
الف ) ویژگیها و مزایای منطقه از منظر جغرافیایی
قرار گرفتن در مسیر کریدور بین المللی شمال – جنوب معروف به نستراک ، که از آن به عنوان کریدور حمل و نقل قرن بیست و یکم آسیا – اروپا یاد می شود . این کریدور بندر هلسینکی در شمال اروپا را از طریق روسیه به بنادر شمال و جنوب دریای خزر ، بنادر خلیج فارس و سپس به کشورهای جنوب و شرق آسیا متصل می کند .
دارابودن موقعیت ویژه در زمینه ارتباط با کشورهای حاشیه دریای خزر .
همجواری با بنادر آستراخان و لاگان در روسیه ، کراسنودسک در ترکمنستان ، اکتائو در قزاقستان و باکو در آذربایجان .
دسترسی از طریق راههای مناسب ، به بازارهای مصرف کشورهای CIS .
نزدیکی به فرودگاه بین المللی رشت با برخورداری از تجهیزات کامل ناوبری .
نزدیکترین منطقه آزاد به پایتخت کشور ( تهران ) و سایر مراکز صنعتی و پر جمعیت کشور به عنوان بازارهای مصرف .
محدوده ای کاملاً مشخص شده و دارای پایگاه اطلاعات جغرافیایی کامل ( GIS ) .
نزدیکی به بزرگترین ذخایر نفت و گاز دریای خزر .
ب ) ویژگیهای منطقه از منظر اقتصادی
وجود بندرانزلی در محدوده منطقه ، که دارای امکانات ، تجهیزات و تاسیسات پیشرفته ای جهت تخلیه و بارگیری و انبارداری است . از مهمترین آنان می توان به وجود ده پست اسکله به طول 1581 متر با کاربری تجاری ، رو رو ،
غلات ، خدماتی و نفتی و سیستم کنترل ترافیک دریایی و همچنین سیستم رایانه ای مشترک با گمرک جهت سهولت ترخیص کالا اشاره کرد .
ایجاد و راه اندازی بندرگاه نوین کاسپین به عنوان یک بندر نسل سوم ، در آینده ای نزدیک با 22 پست اسکله با ظرفیتی بالغ بر 11 میلیون تن ، که در فاز اول ( ظرف پنجسال ) توانایی تخلیه وبارگیری کالا تا مرز 3 میلیون تن را خواهد داشت و می تواند ضمن پاسخگویی به نیازهای بازرگانی ، موجب ایجاد مراکز لجستیک شامل انبارداری ، توزیع کالا و گسترش صنایع دریایی ( اعم از کشتی سازی و شناورسازی ) گردد .
اتصال منطقه بویژه بندرگاه کاسپین به آزاد راه و راه آهن قزوین – رشت – انزلی که بدین وسیله توان حمل و نقل و ترانزیتی منطقه به بیش از چندین برابر افزایش خواهد یافت .
وجود شهرک صنعتی انزلی به عنوان جزء ای از محدوده منطقه آزاد انزلی و همچنین به عنوان یکی از مدرنترین شهرکهای صنعتی استان با دارا بودن و ارائه تمامی امکانات آب ، برق ، تلفن ، گاز ، زمین غیره به سرمایه گذاران بطوریکه هم اکنون 88 واحد صنعتی فعال در زمینه های فلزی ، سلولزی و بهداشتی ، غذایی و ... در آن مشغول فعالیت می باشند .
فاز صنعت محدوده منطقه ، با دارا بودن کلیه زیرساختهای لازم و ارائه تسهیلات بسیار مناسب جهت ایجاد صنایع و واحدهای تولیدی بطوریکه هم اکنون تعداد 15 واحد صنعتی و تولیدی در زمینه های فلزی ، بهداشتی و غذایی در آن مشغول فعالیت می باشند .
فاز تجارت منطقه با ایجاد بسترهای لازم جهت گسترش بازرگانی از قبیل محوطه سازی ، برقراری اینترنت پر سرعت ، وجود مجتمع های تجاری – نمایشگاهی و ارائه تسهیلات بسیار مناسب به فعالین اقتصادی منطقه .
قبول ضمانتنامه های بانکی بلند مدت جهت ایجاد تسهیلات برای صاحبان کالا و بازرگانان
صدور مجوز فعالیت در یک هفته و امکان ثبت شرکت در کمتر از چند روز
وجود مراکز ارائه خدمات مالی ، بانکی و امکان ایجاد بورس کالا با توجه به حجم مبادلات بالای تجاری و بازرگانی و قوانین بسیار مناسب منطقه .
وجود گمرک انزلی با امکانات و تجهیزات مدرن
فراهم بودن مقدمات جهت ایجاد صنایع تبدیلی ، بسته بندی و فرآوری محصولات کشاورزی در منطقه ، جهت ایجاد حداکثر ارزش افزوده ( با توجه به محوری بودن فعالیت کشاورزی در استان گیلان ) و ارائه تسهیلات سازمان منطقه آزاد انزلی به سرمایه گذاران متقاضی .
وجود مجتمع های تجاری – نمایشگاهی منطقه با حدود 2080 غرفه تجاری ، جهت ارائه محصولات تولیدی صنایع منطقه در آنها و ارائه تسهیلات و مزیت استفاده از فضای نمایشگاهی جهت عرضه مستقیم محصولات .
صدور کارت بازرگانی کشوری در منطقه آزاد انزلی .
اعمال تخفیفات ویژه انبارداری در منطقه و ایجاد مزیت نسبی انبارداری به نسبت سایر مناطق .
واگذاری غرفه و فضای نمایشگاهی عرضه مستقیم محصولات در منطقه به تجار و بازرگانان برای مدت 2 سال بدون اجاره و تنها با دریافت حق شارژ .
تقبل هزینه های تبلیغاتی توسط منطقه ، برای تولیدکنندگانی که محصولات خود را در غرفه های فاز تجارت منطقه عرضه می نمایند .
تقبل هزینه های ایاب و ذهاب بازدیدکنندگان و مشتریان توسط منطقه ، صدور کارت اعتباری خرید برای مشتریان توسط بانکهای طرف قرارداد با منطقه و ...
وجود طرح ساحلی با کلیه امکانات رفاهی و بهداشتی شامل آلاچیق ، وسایل بازی کودکان ، طرح شنای بانوان و آقایان و پارگینگ با وسعت 4 هکتار ، که بطور رایگان در اختیار بازدیدکنندگان و گردشگران قرار می گیرد .
ارتباط و تبادلات تجاری با بنادر شمال و جنوب اروپا از طریق رود ولگا و ولگادن .
وجود نیروی کار متخصص فراوان .
ج ) ویژگیها و مزایای منطقه از منظر عمرانی و زیرساختی
منطقه ای دارای طرح راهبردی و طرح جامع که تمامی فعالیتهای عمران و آبادانی و اقتصادی آن ، بر اساس اصول علمی و کارشناسی انجام می شود .
منطقه ای دارای تمام امکانات زیربنایی شامل آب ، برق ، گاز ، تلفن و ... مورد توجه سرمایه گذاران داخلی و خارجی .
اتصال منطقه به آزاد راه قزوین – رشت – انزلی و ظرفیت سازی و گسترش راههای ورودی و خروجی منطقه جهت توسعه توان ترانزیتی .
اتصال به راه آهن قزوین – رشت – انزلی از طریق ایجاد راه آهن منطقه آزاد و پیوند با شبکه ریلی سراسری که ظرفیت حمل بار از منطقه آزاد ، به نقاط مختلف کشور و مبادی ذیربط را بطور چشمگیری افزایش می دهد .
تکمیل و اجرای پروژه های زیربنایی ، مانند چهارخطه کردن محور حسن رود – زیباکنار و اتصال آن به آزاد راه قزوین - رشت – انزلی به عنوان ورودی منطقه ، احداث بزرگترین تقاطع غیر هم سطح شمال کشور بر روی محور چهارخطه حسن رود – زیباکنار ، احداث پست برق و تصفیه خانه فاضلاب و فضای سبز در منطقه ، راه اندازی بستر فیبر نوری و برقراری اینتر نت پر سرعت در سرتاسر منطقه .
ج ) ویژگیها و مزایای منطقه از منظر عمرانی و زیرساختی
منطقه ای دارای طرح راهبردی و طرح جامع که تمامی فعالیتهای عمران و آبادانی و اقتصادی آن ، بر اساس اصول علمی و کارشناسی انجام می شود .
منطقه ای دارای تمام امکانات زیربنایی شامل آب ، برق ، گاز ، تلفن و ... مورد توجه سرمایه گذاران داخلی و خارجی .
اتصال منطقه به آزاد راه قزوین – رشت – انزلی و ظرفیت سازی و گسترش راههای ورودی و خروجی منطقه جهت توسعه توان ترانزیتی .
اتصال به راه آهن قزوین – رشت – انزلی از طریق ایجاد راه آهن منطقه آزاد و پیوند با شبکه ریلی سراسری که ظرفیت حمل بار از منطقه آزاد ، به نقاط مختلف کشور و مبادی ذیربط را بطور چشمگیری افزایش می دهد .
تکمیل و اجرای پروژه های زیربنایی ، مانند چهارخطه کردن محور حسن رود – زیباکنار و اتصال آن به آزاد راه قزوین - رشت – انزلی به عنوان ورودی منطقه ، احداث بزرگترین تقاطع غیر هم سطح شمال کشور بر روی محور چهارخطه حسن رود – زیباکنار ، احداث پست برق و تصفیه خانه فاضلاب و فضای سبز در منطقه ، راه اندازی بستر فیبر نوری و برقراری اینتر نت پر سرعت در سرتاسر منطقه .
د ) ویژگیها و مزایای منطقه از نظر دانش و فناوری
ایجاد مراکز دانشگاهی
بین المللی شامل راه اندازی واحدهای بین الملل دانشگاههای گیلان و علوم پزشکی گیلان و سایر موسسات آموزش عالی و پژوهشی .
ایجاد بسترهای لازم در زمینه های ICT برای راه اندازی تجارت الکترونیک ، گسترش اینترنت و اینترانت در منطقه و استفاده از فیبر نوری و به روز کردن واگذاری تلفن ثابت به متقاضیان و تامین کننده نیازهای شبکه الکترونیکی منطقه و قرار گرفتن در کانون توجه بازرگانی کشور به لحاظ تجارت الکترونیکی .
در نظر گرفتن پهنه بندیهای مناسب برای استقرار پارکهای علم و فناوری در منطقه و امکان گسترش ارتباطات علمی با مراکز آموزشی و تحقیقاتی اقصی نقاط جهان .
فراهم نمودن مقدمات لازم جهت ایجاد دهکده سلامت در منطقه با توجه به راه اندازی واحد بین الملل دانشگاه علوم پزشکی در منطقه .
-منطقه آزاد انزلی با وجود قوانین بسیار مناسب نظیر انواع معافیتهای مالیاتی و ایجاد امنیت سرمایه و دارایی (ماده 5 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد ) از مناطق بسیار مستعد جهت جذب افزایش جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی به شمار می آید .
-منطقه آزاد تجاری – صنعتی یکی از بهترین مناطق جغرافیایی از نظر توسعه فعالیتهای گردشگری ، اقتصادی ، صنعتی و تجاری با توجه به نزدیکی به کلان شهر رشت و بندر انزلی می باشد و توان ایجاد رقابت با بنادر کشورهای حاشیه دریای خزر را دارد .
-منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی درصدد است با گسترش تجارت الکترونیکی و توسعه بازارهای مجازی و IT و همچنین برگزاری نمایشگاههای بین المللی باعث تنوع فعالیتها در استان گردد .
-منطقه آزاد انزلی با دارا بودن دریا ، جنگل ، تالاب درصدد است با توسعه گردشگری ، حفاظت از تالاب بین المللی انزلی ، توسعه کاربریهای توریستی ، راه اندازی مسیر دریایی به دیگر بنادر شمالی کشور مانند نوشهر و بندر ترکمن بتواند باعث توسعه خدمات گردشگری منطقه ای ، ملی و فراملی گردد .
-منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی با توجه به اینکه کشاورزی فعالیت محوری استان گیلان می باشد ، از مناطق بسیار مستعد در جهت ایجاد صنایع فرآوری تبدیلی و بسته بندی محصولات کشاورزی می باشد و ارزش افزوده را در استان باعث می شود .
-منطقه آزاد انزلی در کارکردهای اقتصادی خود می تواند اموری را همچون پشتیبانی صادراتی و بازاریابی ، بازارسازی خدمات ، خدمات لجستیک محصولات کشاورزی را در استان عهده دار گردد و کشاورزی سنتی را به کشاورزی نوین که آمیزه ای از صنعت و تکنولوژی است ، تبدیل نماید .
-منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی به واسطه قوانین و مقررات مناسب و همچنین آماده بودن زیرساختهای لازم می تواند به عنوان پایلوتی برای ایجاد شرکتها و واحدهای تولیدی – صنعتی که محصولات مرتبط یا مکمل را تولید می کنند ، تبدیل گردد و از این طریق به رشد همه جانبه اقتصادی استان و کشور کمک نماید .
-منطقه آزاد انزلی با توسعه صنایع تبدیلی ، افزایش بازدهی فعالیتهای کشاورزی ، توسعه صنایع با تکنولوژی بالا ، تخصصی و صادراتی با عملکرد بین المللی ( کشاورزی – الکترونیک – شیلات ) ، برقراری یارانه های صادراتی ، تاکید بر توسعه صنعت در شهرکهای صنعتی ، در جهت توسعه صنعت صادراتی گام بر می دارد .
-منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی بدلیل برخورداری از جایگاه رفیع تراتزیتی و حمل و نقل بواسطه واقع شدن در مسیر کریدور شمال – جنوب ، توان بالایی در جهت ارتقا جایگاه استان در این زمینه را دارد .
-منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی ، با پیوند بنگاههای اقتصادی و تشکیل خوشه های صنعتی ، درصدد است تا علاوه بر اینکه ؛ هزینه های مشترک بالاسری را کاهش دهد ، به توسعه بخش صنعت در استان کمک نماید .
-منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی با ایجاد و راه اندازی بندرگاه کاسپین علاوه بر گسترش فعالیتهای بازرگانی و تجاری استان می تواند باعث گسترش صنایع دریایی و بندری شده و بدین لحاظ 80 صنعت مرتبط با این صنعت را در استان فعال نماید .
-سازمان منطقه آزاد انزلی با فراهم نمودن مقدمات جهت ایجاد و راه اندازی بندرگاه نوین کاسپین و ایجاد راه آهن اتصال این بندرگاه به راه آهن در حال احداث قزوین – انزلی – آستارا می تواند موجب رونق هر چه بیشتر درآمدهای ترانزیتی در استان باشد .
-منطقه آزاد انزلی در تلاش است با توسعه پارکهای علم و فناوری و گسترش ارتباطات علمی با مراکز و نهادهای آموزشی و تحقیقاتی در جهت انتقال دانش فناوری و تکنولوژی گام بردارد .
-منطقه آزاد انزلی با توسعه خدمات دانشگاهی برتر و ایجاد واحدهای دانشگاهی بین المللی و پذیرش دانشگاههای خصوصی ، علاوه بر بسط و توسعه علوم و فنون در استان و همچنین باعث به وجود آمدن تقاضای گردشگری علمی و آموزشی در فصل سرما می گردد .